Fotbalul Mondial
INTRODUCERE:
Am studiat desenul la școală mulți ani, dar nu mi-a plăcut foarte mult. Materia mea preferată la școală au fost sporturile olimpice. Îmi amintesc când eram copil și jucam fotbal cu prietenii mei. Cea mai bună amintire a mea a fost când El Salvador, o mică țară din America Centrală, s-a calificat la Cupa Mondială din 1982. Nu credeam că „ES” a învins Mexicul, locul șase la Campionatul Mondial FIFA din 1970.
Între 1978 și 1989, El Salvador a avut unul dintre cele mai grave războaie civile din istoria modernă a Americii Latine. Din păcate, peste 70.000 de oameni au fost uciși de dictaturile anticomuniste și rebelii marxişti.
Cu siguranță, eram un mare fan al fotbalului salvadorean. Am spus odată: „ES ganarà el Mundial (El Salvador va câștiga FIFA Soccer World 1982…!). Totuși, singurul lucru de care îmi amintesc clar este că Ungaria a învins El Salvador cu 10-1 la Cupa Mondială din Spania. ..La revedere ES…!
Ca multă lume, cred că fotbalul este „pasiune” în lume încă din 1910. Când Camerun, fostă colonie franceză în Africa, a câștigat prima medalie de aur la XXVII-a Jocurilor Olimpice de vară din Australia (2000)…Yaoundè, capitala Orașul Camerunului, a fost carnaval zile întregi. Camerunul a fost a doua țară africană care a câștigat olimpiada de aur…
Din nefericire, Liberia a fost coșmarul lumii a treia… Din 1980 până în 2005, peste 180.000 de oameni au fost uciși de dictaturi și SIDA… În prezent, sărăcia este o ciumă… Venitul ei pe cap de locuitor de 80 de dolari pe an este una dintre cele mai rele din istoria lumii. Sute de mii de liberieni au fugit din țară. La fel ca și vecina Sierra Leone, țara africană are unul dintre cel mai mare număr de orfani din Africa în raport cu populația sa.
Din fericire, Liberia găzduiește George Manneh Oppong Ousman Weah, unul dintre cei mai faimoși și carismatici jucători din lume. În 1995, FIFA l-a ales pe George Weah drept cel mai bun fotbalist al anului. Cu siguranță, el a devenit „Star Mondial” în anii 1990. La fel ca Iman (fost supermodel din Somalia) și Dikembe Mutombo (jucător de baschet din Republica Democrată Congo). ), George Weah este o icoană pe continentul african. De atunci, el a adus o mare contribuție la dezvoltarea umană liberiană. În prezent, George Weah este Ambasadorul Bunăvoinței UNICEF.
A fost căpitanul echipei naționale mulți ani, dar țara sa nu s-a calificat pentru FIFA Football World. În mod ironic, Liberia nu a fost una dintre cele mai bune echipe ale Africii în secolul XX.
În 1994, calificarea Boliviei în finală a fost una dintre surprizele sportului din Lumea a treia. Sub conducerea lui Marco Etcheverry, Bolivia a învins Brazilia cu 2-0 în Cupa Mondială de la La Paz, capitala Boliviei. Îmi amintesc că Etcheverry, cunoscut cel mai bine pentru porecla lui „El Diablo”, a fost idolul a milioane de bolivieni. A fost unul dintre cele mai mari momente sportive din istoria Boliviei din 1978. La acea vreme, Bolivia, sub conducerea lui Guadalupe Yañez, s-a calificat la Campionatul Mondial FIBA Feminin de la Seul, capitala Coreei de Sud.
După părerea mea, Campionatul Mondial FIFA este o lume fără frontiere. Ferenc Puskas, născut în aprilie 1926, la Budapesta, Ungaria, a debutat în amicalul împotriva Austriei la vârsta de doar cincisprezece ani… În secolul trecut, Puskas a reprezentat atât Ungaria, fost stat comunist, cât și Spania. La acea vreme, Santamaria a jucat pentru Uruguay și Spania. Jucătorii tradițional americani au rădăcini latino-americane și africane: Hugo Perez (El Salvador), Tab Ramos (Uruguay), Claudio Reyna (Argentina), Josmer Altidore (Haiti) și Freddy Addu (Ghana).
Astăzi Gerald Asamoah, născut la Accra (Ghana), este unul dintre cei mai buni fotbaliști din Germania în acest moment. În timp ce Alex (Alessandro) Santos, s-a născut în Brazilia, este un jucător japonez. Santos a jucat de multe ori pentru Japonia, inclusiv apariții la Cupa Mondială din 2006 din Germania.
Personal, cred că acest Secol va fi o eră a „Minunilor Sportive” în Lumea a Treia. Coasta de Fildeș, cunoscută ca Coasta de Fildeș, s-a calificat la FIFA Soccer World 2006…Angola a debutat în Germania…Trinidad-Tobago și-a făcut debutul la Cupa Mondială…Paraguay a câștigat medalia de argint la fotbal la Jocurile Olimpice de vară din 2004 de la Atena.
CRONOLOGIE:
1930: Cupa Mondială FIFA la Montevideo, capitala Uruguayului, una dintre cele mai dezvoltate țări din anii 1930. Clasamentul final: 1-Uruguay,2-Argentina, 3-Iugoslavia,4-SUA,5-Chile, 6- Brazilia,7-Franţa,8-Paraguay,9-România, 10-Peru, 11-Belgia, 12-Bolivia, 13-Mexic.
1934: Cupa Mondială de la Roma. Uruguay nu a participat. Clasamentul final: 1-Italia, Cehoslovacia, Germania, Austria, Spania, Ungaria, Suedia, Elvetia, Romania, Argentina, Franta, Olanda, Brazilia, Egipt, Belgia si Statele Unite.
1938: Cupa Mondială în Franța. Clasamentul final: 1-Italia, Ungaria, Brazilia, Suedia, Cehoslovacia, Elveția, Cuba, Franța, România, Germania, Norvegia, Polonia, Belgia, Olanda, Indiile Olandeze.
1950: Cupa Mondială FIFA din Brazilia. La Rio, gazda a pierdut finala cu 2-1 cu Uruguay. Brazilia a fost marea favorită… Uruguay a avut a doua ei Cupă Mondială!
1954: Cupa Mondială din Elveția. Clasamentul final: 1-Germania de Vest, Ungaria, Austria, Uruguay, Elveția, Brazilia, Anglia, Iugoslavia, Franța, Italia, Turcia, Belgia, Mexic, Cehoslovacia, Scoția, Coreea.
1958: Cupa Mondială în Suedia… Clasamentul final: 1-Brazilia, Suedia, Franța, Germania de Vest, Țara Galilor, URSS, Irlanda de Nord, Iugoslavia, Cehoslovacia, Ungaria, Anglia, Paraguay,
Argentina, Scoția, Austria și Mexic.
1962: Cupa Mondială la Santiago de Chile… Cu siguranță, brazilianii produc cea mai bună cafea din lume, dar și cel mai bun fotbal… Clasamentul final: 1-Brazilia, Cehoslovacia, Chile, Iugoslavia, Ungaria, Vest Germania, URSS, Anglia, Italia, Argentina, Mexic, Spania, Uruguay, Columbia, Bulgaria și Elveția.
1966: Cupa Mondială la Londra, Marea Britanie… Clasamentul final: 1-Anglia,
Germania de Vest, Portugalia, URSS, Argentina, Ungaria, Uruguay, Coreea de Nord, Italia, Spania, Mexic, Brazilia…
1970: Brazilia a câștigat Cupa Mondială FIFA pe 27 iunie în Mexico City. Clasamentul final: Brazilia, Italia, Germania de Vest, Uruguay, URSS, Mexic, Peru, Anglia, Suedia, Belgia, România, Israel, Bulgaria, Maroc, Cehoslovacia și ES.
1974: Cupa Mondială din Germania de Vest… După ce Zair, astăzi Republica Democrată Congo, s-a calificat la Campionatul Mondial FIFA, a fost declarată sărbătoare legală de către Mobutu Sésé Seko Kuku Ngbendu Wa zan Banga, președintele tiranic al țării africane. …..Fotbaliștii haitiani folosesc uneori limba „creol” în timpul jocurilor pentru a deruta rivalii… Brazilia și WGermania au fost favoritele evidente. Clasamentul final: 1-Germania de Vest, Olanda, Polonia, Brazilia, Suedia, Argentina, Est. Germania, Iugoslavia, Bulgaria, Italia, Scoția, Australia, Chile, Uruguay, Haiti și Zair.
1978: Cupa Mondială la Buenos Aires, Argentina. Clasamentul final: 1-Argentina, Olanda, Brazilia, Italia, Germania de Vest, Polonia, Austria, Peru, Tunisia, Spania, Scoția, Franța, Suedia, Iran, Ungaria și Mexic.
1982: Pentru prima dată, au fost 24 de echipe. Cupa Mondială FIFA din Spania. Italia a câștigat trofeul. Finala clasamentului: 1-Italia, Germania de Vest, Polonia, Franța, Brazilia, Anglia, URSS, Austria, Irlanda de Nord, Belgia, Argentina, Spania, Algeria, Ungaria. Scoția, Iugoslavia, Camerun, Honduras, Cehoslovacia, Peru, Kuweit, Chile, Noua Zeelandă, ES.
1986: Cupa Mondială din Mexic. Clasamentul final: 1-Argentina, Germania de Vest, Franța, Belgia, Brazilia, Mexic, Spania, Anglia, Danemarca, URSS, Maroc, Italia, Paraguay, Polonia, Bulgaria, Uruguay, Portugalia, Ungaria, Scoția, Coreea de Sud, Irlanda de Nord , Algeria, Irak și Canada.
1990: Cupa Mondială în Italia. Clasamentul final: 1-Germania de Vest, Argentina, Italia, Anglia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Irlanda, Camerun, Olanda, Brazilia, Belgia, Spania, România, Columbia, Uruguay, CR, Egipt, Austria, Scoția, URSS, Suedia, Coreea de Sud, SUA și Emiratele Arabe Unite.
1994: Cupa Mondială din Statele Unite. Clasamentul final: 1-Brazilia, Italia, Suedia, Bulgaria, Germania, România, Olanda, Spania, Nigeria, Argentina, Belgia, Arabia Saudită, Mexic, SUA, Elveția, Irlanda, Norvegia, Rusia, Columbia, Coreea de Sud, Bolivia, Camerun, Maroc și Grecia.
1998: Cupa Mondială la Paris. Clasamentul final: 1-Franța, Brazilia, Croația, Țările de Jos, Argentina, Italia, Germania, Danemarca, Anglia, Iugoslavia, România, Nigeria, Mexic, Paraguay, Norvegia, Chile, Spania, Maroc, Belgia, Iran, Columbia, Jamaica, Austria, Africa de Sud, Camerun, Tunisia, Scoția, Arabia Saudită, Bulgaria, Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite.
2002: Cupa Mondială în Japonia și Coreea de Sud…1-Brazilia, 2-Germania, 3-Turcia,4-Coreea de Sud…Scoreea are una dintre cele mai bune infrastructuri sportive din lume…
2006: Cupa Mondială din Germania…1-Italia, 2-Franţa,3-Germania,4-Portugalia…
REFERINȚE:
-Laici, Paul. „Vrăjitoria Coastei de Fildeș: ce mod de a câștiga”, National Geographic, MexicoDF, iunie 2006
-Matthews, Meter.Whitaker’s Almanac International Sports Records and Results 1998-9, Londra: The Stationery Office, Londra, 1998.
-Vickery, Tim. „Paraguay: Rags and Riches”, Ediția specială World Soccer, Londra, vara 2006
-1976 World Sports Almanah, Editorial America, Panama, 1975
-1977 World Sports Almanah, Editorial America, Panama, 1976
-2001 The World Almanac, World Almanac Books, New Jersey, 2000
ALEJANDRO GUEVARA ONOFRE:
Sunt un scriitor despre problemele lumii a treia (drepturile omului, biografii, cultură, istorie, sporturi olimpice, democrație, drepturile femeilor). Hobby-urile și interesele mele sunt să scriu eseuri, să merg la sală, să navighez pe internet, Politică străină, învățând despre culturi, citit (scriitorul meu preferat este Juan Gasparini din Argentina), gătit mâncare peruană, ascult muzică americană și britanică (cântărețul meu preferat este Barry White). Motto-ul meu personal este „viitorul este pentru acei oameni care cred în frumusețea viselor lor” de Eleanor Roosevelt… Eroii mei sunt Frida Kahlo (pictoriță mexicană), Mpule Kwelagobe (fostă Miss Univers și în prezent activistă Anti-SIDA), Bono, Dian Fossey, Jimmy Carter, Oprah Winfrey, Hernando de Soto, Javier Perez de Cuellar și Mario Vargas Llosa…